Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

  1. Cukinia – jedno z moich ulubionych warzyw. Jadane w rożnej formie czy to pieczona, grillowana, zupa krem, leczo czy jeszcze inaczej … zależy co mi do głowy przyjdzie 😁

Dziś przynoszę wam przepis na cukinię faszerowaną mięsem. Robi się ją szybko i jest daniem sytym.

Potrzebujemy:

  • 2 cukinie
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 większa cebula
  • 1 pomidor
  • 250 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
  • Ser tarty
  • pieprz, sól
  • papryka słodka mielona
  • majeranek suszony
  • lubczyk suszony
  • olej 
 Cukinie myjemy, odkrawamy końce i rozpinamy na połowę. Następnie łyżeczką wydrążamy miąższ i odkładamy go do miseczki. Cebulę siekamy na drobno, pieczarki również i podsmażamy delikatnie kilka minut. Przekładamy do miseczki. Następnie podsmażamy mięso, dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, miąższ z cukini oraz pieczarki z cebulką. Doprawiamy do smaku.
Powstałym farszem nadziewamy cukinie. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5 minut.
I gotowe smaczne i syte danie.
Daj znać koniecznie jeśli skorzystasz z przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *