Drożdżówka z owocami i kruszonką

Sezon na owoce przeróżne w pełni 🙂 więc trzeba korzystać póki są świeże 😄

Dziś przynoszę Wam przepis na przepyszną, puszystą drożdżówkę z owocami i duuuuuuużą ilością kruszonki 👍🏻

Przygotowujemy rozczyn z drożdży.

45 g świeżych drożdży

125 ml ciepłego mlek

1 łyżeczka cukru

Drożdże kruszymy, dodajemy do ciepłego mleka z łyżeczką cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu na około 15 minut.
W między czasie przygotowujemy kolejne składniki na ciasto.
500 g mąki pszennej
2 jajka
150 g cukru
125 ml mleka
100 g masła
pół łyżeczki soli
1 łyżka aromatu waniliowego naturalnego
Okolo 300 – 400 g owoców sezonowych

Masło roztapiamy z mlekiem. Jajka ucieramy z cukrem. Gdy zaczyn nam wyrośnie to do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, utarte jajka, mleko z masłem, sól, aromat waniliowy. Wyrabiamy ciasto. Można użyć miksera. Ja przygotowuje za pomocą thermomixa i ciasto wyrabiam na funkcji „kłos” przez około 4-5 minut. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na okolo 15- 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce, większe dzielimy na małe kawałki 🙂, układamy owoce na ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, a w tym czasie przygotować kruszonkę.

100 g mąki krupczatki – najlepiej nadaje się na kruszonkę

50 g cukru

70 g masła

Rozdrabniamy wszystko i łączymy ze sobą aż powstaną grudki, w Thermomixie wsypujemy wszystko do naczynia, mieszamy 10sekund obroty 5, poczta przełączamy na obory wsteczne na 20-30 sekund i gotowe. Posypujemy przed pieczeniem wyrośnięte ciasto.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na środkowej Polce w 180 stopniach ok 45 minut, aż kruszonka będzie zrumieniona.

Smacznego 🙂

Ciasto długo zachowuje świeżość i jest miękkie i puszyste, chociaż rzadko kiedy udaje się aby przetrwało do dnia następnego 🤣

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *