Domowy chleb bezglutenowy

Domowy chleb … taki miękki w środku, na wierzchu chrupiąca skórka … tego mi brakowało najbardziej na diecie bezglutenowej. Można doprawdy kupić smaczny chleb bez glutenu ale jego cena najczęściej przywraca o zawrót głowy 🙁

Dlatego czasami sama piekę chleb dla siebie, który po wystygnięciu kroje na kromki i zamrażam, kiedy potrzebuję to wyciągam sobie tyle kawałków co w danej chwili potrzebuję, rozmrażam i świeży chleb gotowy 🙂

Do przygotowania takiego bochenka potrzebne nam będą:

– 500 g mieszanki chlebowej ( np Balviten Mix for Bread)

– 15 g drożdży świeżych lub 10 g instant

– 500 ml wody letniej

– 1 łyżka oleju

– 1 łyżeczka soli

 

Świeze drożdże rozpuszczam w około 100 ml wody. Następnie dodaje mąkę, olej, sól i pozostałe 400 ml wody. Wyrabiam ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. U mnie to ok 4 minuty w Thermomix na funkcji wyrabiania ciasta. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto wyrównuje wilgotną dłonią i odstawiam do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Ja nastawiam piekarnik na 50stopni, poczuj wyłączam grzanie pozostawiając tylko zapalone światło i do takiego piekarnika wstawiam ciasto każde drożdżowe na wyrastanie. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni, na dnie piekarnika ustawiam żaroodporne naczynie z ciepłą wodą i wstawiam keksówkę z chlebem. Piekę około 40-50 minut. Studzę na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *