Ciasteczka czosnkowe

Ciasteczka czosnkowe świetnie sprawdzą się jako przekąska na przykład do piwa ale również świetnie sprawdzą się jako dodatek do drugiego śniadania do pracy czy szkoły. Kolegom w pracy bardzo smakowały i szybko uporali się z puszką jaką im przyniosłam 🙂

Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy:
– 8 lub więcej ząbków czosnku
– 200 g miękkiego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
– 2 jajka – białka oddzielone od żółtek
– 40 g świeżych drożdży
– 250 g mleka
– 1 łyżeczka cukru
– 650 g mąki (pół na pół razowa i pszenna)
– 4 łyżeczki soli
– 50 g oleju

Podam Wam przygotowanie w TM ale równie dobrze możecie je przygotować w każdym innym robocie kuchennym.

Do misy TM wrzucamy czosnek i rozdrabniamy 10 sekund na obrotach 7. Zgarniamy czosnek na dno naczynia, a następnie dodajemy masło i żółtka i mieszamy 15 sekund/ obroty 6. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży, mleka i cukru i wymieszanie przez 2 minuty/37 stopni/ obroty 2. Jeśli nie robimy ciasta w TM, to ten etap musimy zrobić w garnuszku i następnie dodać do masy z masła oraz wymieszać. Dodajemy mąkę, sól, olej i wyrabiamy 3 minuty na funkcji wyrabiania ciasta (w TM to kłos).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odstawiamy na bok.
wyrobione ciasto wyjmujemy na blat, formujemy kulę, którą dzielimy na mniejsze części, a każdą z tych części rozwałkowujemy kolejno na grubość około 0,5 cm, wycinamy ciasteczka – tutaj kształt jest dowolny :). Wycięte ciasteczka układamy na blasze z papierem, a wierzch smarujemy pozostałymi białkami.
Pieczemy około 20-25 minut, studzimy na kratce.

Smacznego 🙂

Jeśli wykorzystasz przepis to daj znać w komentarzu jak ci smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *