Cytrynki w imbirowym syropie – idealne na zimową rozgrzewkę

Kiedy za oknem szaleje zimowa zawierucha, a sezon na „apsik” w pełni z pomocą mogą nam przyjść naturalne składniki. Imbir i cytryna sprawdzą się idealnie. Jesteście ciekawi ? To zapraszam do dalszej części wpisu 🙂

Potrzebujemy:

300 g cukru /miodu

250 g wody

80-90 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny

30 g świeżego imbiru pokrojonego w 2 mm plasterki

3-4 cytryny (dokładnie umyte), pokrojone w plasterki i pozbawione pestek

słoiki typu twist off lub wek

Cukier, wodę, sok z cytryny i imbir wrzucamy do Tm, w koszyczku umieszczamy cytryny.  Gotujemy 10 minut/ 100 stopni/ obroty 2. Po ugotowaniu zostawiamy w naczyniu na około 10-15 minut. Potem przekładamy cytrynki do słoików i zalewamy płynem. Zakręcamy 🙂

Cytryny możemy podawać jako dodatek do herbaty lub wody.

Zapakowane w elegancki słoik mogą być fajnym prezentem na przykład na Święta 😁

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *