Szybka tarta brokułowa na francuskim cieście.

Czasami kiedy nie ma pomysłu na obiad robię tak zwane czystki w lodówce … tym razem padło na tartę na gotowym spodzie z ciasta francuskiego.

Szybka, nie wymagająca skomplikowanych procesów przygotowawczych i smaczna i mocno serowa … tak w skrócie można określić to co wyczarowałam ostatnio na obiad.

Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 brokuł (może być opakowanie mrożonego)
pierś z kurczaka,
1 puszka kukurydzy,
2 jajka,
około 80 ml śmietany – ja dałam 30% bo taką miałam akurat w domu ale możecie dać mniej %
sery różne – u mnie był potarty ser żółty, parmezan w płatkach, feta i tofu dodatkowo
1 cebula
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,
przyprawa do kurczaka,
oliwa czosnkowa lub zwykła.

Brokuła podgotowujemy aby zmiękł, pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy i podsmażamy na patelni razem z cebulką pokrojoną w piórka – na oliwie. Następnie przygotowujemy „sos” czyli jajka, śmietanę, starty ser żółty mieszamy razem, doprawiając solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim, które uprzednio lekko rozwałkowałam i po wyłożenia formy nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykłądamy brokuła, kurczaka z cebulką, kukurydzę odsączoną z zalewy, układamy sery i zalewamy całość „sosem”. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy z termoobiegiem ok 25-30 minut.
Gotowe 🙂 tartę możemy podać zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.

Smacznego !

Taka prosta tarta to świetny pomysł na szybki obiad i zrobienie tak zwanych czystek w lodówce 🙂
w zasadzie do farszu możemy dodać to co mamy ochotę tworząc różne jej wariacje.

Jeśli wykorzystasz przepis proszę zostaw komentarz 🙂

2 odpowiedzi do “Szybka tarta brokułowa na francuskim cieście.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *