Bezglutenowe mini pączusie na serku homogenizowanym

Czasami nachodzi taka niepochamowana chęć na coś słodkiego ;), a że Andrzejki za pasem to i nadszedł czas na pączusie ale tym razem postanowiłam przerobić tradycyjny przepis na wersję bezglutenową.

I tak oto powstały te mini pączusie 🙂

Składniki na około 35 mini pączusiów:
70 g cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego,
300 g waniliowego serka homogenizowanego,
3 jajka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
200 g mąki bezglutenowej (u mnie Mix chlebowy z Lidla – jak widać sprawdził się nie tylko na bułki i pizzę :),
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego,
olej rzepakowy do smażenia.

Cukier wraz z cynamonem mielimy w TM lub innym robocie – 2 sekundy/ obroty 8 i przesypujemy na talerz, odstawiamy. Następnie do naczynia miksującego wkłądamy serek waniliowy, jajka i cukier waniliowy – mieszamy 20 sekund/ obroty 3. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy 20 sekund/ obroty 3,5. Powstałą masę przekładamy do miski. W głębokie patelni lub garnku rozgrzewamy olej. Łyżeczką nabieramy małe porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką ostrożnie kładziemy na gorący olej, Smażymy ok 3-4 minuty ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Usmażone pączusie wykłądamy łyżką cedzakową na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Następnie jeszcze ciepłe pączusie obtaczamy w cukrze cynamonowym. I gotowe 🙂 Pączusie zniknęły jeszcze zanim dobrze wystygły więc uważam, ze eksperyment z mąką bezglutenową się udał :). Po upieczeniu były bardzo miękkie i sprężyste w środku .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *