Bananowy murzynek bezglutenowy

Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pysznego Murzynka z bananów.
Dawno mnie nie było … ale natłok zajęć poza szkolnych i innych tego typu skutecznie wypełniają dobę i wieczorem kiedy mogłabym usiąść i coś napisać najzwyczajniej brakuje już sił – tak przy okazji szkoda, że doba nie daje się rozciągnąć gdy potrzeba 😛 było by to mega ułatwienie myślę dla wszystkich 😉
W związku z mocno zapełnionym kalendarzem mile u mnie widziane wszelkie szybkie i do tego zdrowe przepisy na słodkości i nie tylko 😉

Przeglądając Instagram w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji trafiłam na konto Ani Lewandowskiej (@foods_by_ann) – zachęcam zajrzyjcie bo ma naprawdę mnóstwo fajnych inspiracji 🙂 i właśnie na owego bananowego murzynka 🙂 – wyszedł przepyszny 🙂

Potrzebne nam będą:
2 duże banany
3/4 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki kakao 80%
1/2 szklanki cukru kokosowego – u mnie był ksylitol
3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka wanilii (ja dałam olejku trochę)
szczypta kurkumy
100 ml mleka (może być też roślinne)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wrzucamy do robota i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy po wystygnięciu.

Domownicy zajadali ze smakiem, a i koleżanki i koledzy w pracy pochwalili wypiek – więc na pewno wrócę do niego nie jeden raz.

Pozdrawiam Was serdecznie i obiecuję nie znikać na tak długo 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *