Baton energetyczny – czyli domowa zdrowsza alternatywa dla sklepowych batoników

Batonik energetyczny – zdrowy zamiennik sklepowych batonów.

SKŁADNIKI na około 40 kawałków

  • 200 g płatków owsianych
  • 20 g kakao
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g miodu wielokwiatowego
  • 250 g bakali (po 50g rodzynek, śliwek, daktyli, orzechów włoskich, migdałów, itp)
  • 150 g mleka 3,2 %

Do naczynia miksującego wkładamy bakalie, rozdrabniamy Turbo/0.5 s/6-8 razy. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy. Do naczynia miksującego  wlewamy mleko, dodajemy miód, masło i kakao, gotujemy 5min/100 stopni/obr.2. Następnie dodajemy wcześniej rozdrobnione bakalie i płatki owsiane, podgrzewamy 4min/98 stopnie/obr.2. Zawartość naczynia miksującego przekładamy do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy na gładko. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie całkowicie wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Przed podaniem kroimy na kawałki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *