Ziołowy rwaniec – chlebek, który robi wrażenie na każdej imprezie

Chlebek ziołowy – rwaniec – lub wersja z suszonymi pomidorami

moje dzieci mówią, że wygląda jak mózg 😉 a smakuje wszystkim bez wyjątku. Jest daniem bez którego nie może się odbyć impreza u nas 🙂 a jeśli nie zrobię to goście pytają a chleba ziołowego nie ma ?? Świetnie sprawdzi się na domowym przyjęciu, grillu czy pikniku na łonie natury.

Potrzebujemy:
do wersji z pomidorami:
– Słoik suszonych pomidorów w oliwie
do wersji ziołowej:
– 120 g masła,
– ząbek czosnku,
– 60-80 g cebuli,
– 5 gałązek bazylii,
– 5 gałązek pietruszki
– 1 łyżeczka soli

Ciasto:
– 50 g oleju
– 2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki cukru
– 40 g świeżych drożdży
– 300 g wody letniej
– 600 g mąki

Sposób przygotowania:
Ciasto;

1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wyrobić 2min/funkcja wyrabiania ciasta (kłos)

  • 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.zamiast oleju można dodać oliwę ze słoika z pomidorami, ciasto będzie bardziej aromatyczne 🙂
    NADZIENIE POMIDOROWE;

    pomidory z resztą oliwy wlewamy do thermomixa i siekamy ok 10 sekund na obrotach 4-5

    LUB NADZIENIE ZIOŁOWE;

    wszystkie składniki oprócz masła i soli wkładamy do TM i siekamy 8s/obroty 5 potem dodajemy masło i sól i mieszamy 25s/obr6

    Przygotowanie chleba:

    5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C

    6. Ciasto posmarować masą pomidorową lub ziołową i pokroić na pasy o szerokości 5 cm. Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm lub do kwadratowej foremki.

    7. Tortownicę ustawić na blaszce do pieczenia ponieważ może wyciekać tłuszcz . Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.

     

     

    Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *