Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki w pełni … więc i u nas królują pod różnymi postaciami, koktailu,  lodów, dań obiadowych czy słodkich wypieków.

Tym razem chciałabym się podzielić z Wami przepisem na pyszne drożdżówki – jak mówią domownicy – lepsze niż ich ulubione sklepowe 😁

Skladniki na około 14 drożdżówek:

Ciasto:

220g mleka

40g drożdży swiezych

100g cukru (u mnie ksylitol)

500g mąki pszennej

80g masła miękkiego, w kawalkach

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

500 g truskawek pokrojonych na kawalki

Skladniki na kruszonkę:

70g mąki pszennej lub krupczatki

50g cukru (u mnie ksylitol)

50g masla

Skladniki na kruszonkę wrzucamy do Tm i mieszamy 10s/ obroty 6. Przekładamy do oddzielnego naczynia. Naczynie myjemy i osuszamy.

Wlewamy mleko, drożdże i cukier i mieszamy 2,5 minuty/37 stopni/ obroty 1. Dodajemy mąkę , masło, jajko i sól. Wyrabiamy 2 minuty/funkcja kłos (wyrabianie ciasta). Jeśli ciasto zbyt się klei to dosypujemy 2 łyżki mąki i wyrabiamy jeszcze przez 1 minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 14 części. Z każdej części formujemy płaskie placuszki o średnicy Ok 8 cm, układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie układamy na wierzch truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy Ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *