Bananowe gofry – bezglutenowe – wyborne

  • Gofry … lubią chyba wszyscy … kojarzą nam się z latem, urlopem … No bo przecież wakacje nad morzem czy w górach czy innym miejscu bez gofrów to nie wakacje 😎 Szkoda tylko, że praktycznie niemożliwe jest tam dostanie gofra bezglutenowego … ale może kiedyś to się zmieni 😏

Ja dziś za to spieszę do Was z przepisem na przepyszne bezglutenowe  gofry bananowe 👍🏻 Obłędne 😉 domownicy stwierdzili, że lepsze niż tradycyjne 👍🏻 Chrupiące, delikatne i pachnące bananami … aż ślinka cieknie na samą myśl …

Na około 12 gofrów potrzebne nam będą:

100 g masla

20 g miodu

340 g mleka

250 g mąki bezglutenowej ( u mnie Schär Mix Pattisieur ale myślę że z inną też wyjdą)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia BG

200 g bananów bardzo dojrzałych, pokrojonych na kawalki

 

Maslo podgrzewamy w Tm (lub garnuszku)  3 minuty/ 70 stopni/ obroty 1. Potem dodajemy pozostałe skladniki i miksujemy 10sekund/ obroty 5 (lub do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli nie robimy tego w Tm). Gofrownicę smarujemy lekko olejem i pieczemy aż uzyskają złotobrązowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub bez.

Smacznego !

 

Duże znaczenie przy pieczeniu gofrów ma dobra gofrownica … jakiś czas temu zainwestawałam w gofrownicę firmy Dezal i był to strzał w 10. Wcześniej często gofry wychodziły gumowe … a teraz są super chrupiące, wypieczone … uważam, że warto dołożyć trochę więcej pieniędzy jeśli mamy możliwość i kupić taki sprzęt, który na prawdę nas nie zawiedzie i spełni swoje zadanie w 100%.

2 odpowiedzi do “Bananowe gofry – bezglutenowe – wyborne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *